De Groene Kathedraal bij Almere Hout is een vorm van landschapskunst. In dit project van kunstenaar Marinus Boezem (1934) is de plattegrond van de Kathedraal van Reims op ware grootte nagebootst door aanplant van populieren.

de groene kathedraal

De gemeente Almere besloot in april 1987 tot uitvoering van het plan. Er werden 178 populieren geplant die op den duur tezamen deze groene, gotische kathedraal zouden gaan vormen. In 1996 waren de populieren hoog genoeg om de Groene Kathedraal open te stellen voor publiek

Deze landschapskunst sterft inmiddels op natuurlijke wijze af; de Groene Kathedraal verwordt langzamerhand tot een ruïne. In het bos ernaast is echter eenzelfde plattegrond vrijgelaten om met behulp van eiken- en beukenhagen een nieuwe kathedraal te vormen.

De natuurlijke kathedraal is net als de Kathedraal van Reims: 150 meter lang en 75 meter breed. De populieren zijn geplant op de punten waar in de echte kathedraal de zuilen staan. In 1996 werden de betonnen paden voltooid, die de kruisribben van de gotische gewelven verbeelden.

Voor mij is De Groene Kathedraal de ideale plek om een afscheid “te vieren”.
Een afscheid dat anders mag zijn dan een standaard afscheid in de aula van een crematorium of een begraafplaats.

Wat is er mooier dan met nabestaanden, familie en vrienden rond een kist te staan in een kathedraal van bomen. Vogels te horen kwinkeleren terwijl woorden van troost en herinnering klinken.
En als we dan zover zijn om de overledene te laten gaan, zwaaien we hem na vanuit de denkbeeldige ingang van de kathedraal.
Om daarna in De Groene Kathedraal met elkaar na te praten onder het genot van een goed glas wijn.