Een duurzame uitvaart vormgeven

EEN DUURZAME UITVAART VORMGEVENBeerenberg

Een duurzame uitvaart zonder concessies.

Een duurzame uitvaart vormgeven betekent niet dat u concessies hoeft te doen in de keuzes voor een persoonlijke en betekenisvolle uitvaart. Bewuste weloverwogen keuzes zorgen juist voor een betere kwaliteit.

 

Duurzame uitvaarten regelen ofwel een uitvaart duurzaam vormgeven, hoe doe je dat?

Er is heel veel over dit onderwerp te zeggen. Om het overzichtelijk te houden heb ik de belangrijkste duurzame punten op een rij gezet.

Duurzame kist

Dan kunt u beter niet kiezen voor een kist die bestaat uit spaanplaat. Deze is moeilijk afbreekbaar en er worden schadelijke stoffen gebruikt bij de productie. Ik kies liever een ongelakte houten kist van Nederlands hout, zoals populierenhout. U kunt ook denken aan de kist / mand van Nederlandse wilgentenen, de rieten mand of de kist vervaardigd uit recyclet hout of karton. Uitvaartkisten van karton zijn alleen als milieuvriendelijk te beschouwen als ze worden gebruikt voor een begrafenis. Bij een crematie is extra brandstof nodig (door het ontbreken van een houten kist), waardoor karton dan geen duurzaam alternatief is (bron Greenleave.nl).

Duurzaam in de kist

Bekleding
Natuurlijke materialen voor de bekleding van de kist,  zoals wol, jute en linnen zijn goede keuzes. Katoen valt wel onder natuurlijke materialen maar heeft veel pesticiden en water nodig om te groeien en is daarom minder duurzaam te noemen.

Kleding overledene
Het is goed om na te denken over welke kleding u uw dierbare aandoet. U kunt het beste kiezen voor kleding gemaakt van natuurlijke producten . Nylon panty’s, synthetische kleding zijn niet goed voor het milieu. Kleding van bijvoorbeeld linnen of wol of een linnen lijkwade. zijn goed te gebruiken. Ook de schoenen zijn belangrijk want veel schoenen hebben rubberen zolen. Ik vraag de nabestaanden of er sokken of sloffen zijn die belangrijk waren.

Alleen duurzame accessoires in de kist
Houten voorwerpen, foto’s*, tekeningen of bloemen kunt u gerust achter laten in de kist bij uw dierbare. Voor het sluiten van de kist geef ik alle overige accessoires , zoals bril, sieraden, eventueel gehoortoestel en mobiele telefoon terug aan de nabestaanden. Het is ook mogelijk om brillen en sieraden te doneren voor hergebruik.
*Verwijder de fotolijstjes (glas), geef alleen de foto mee in de kist.

Geen kist

U kunt er ook voor kiezen om helemaal geen kist te gebruiken.Uw dierbare wordt dan gewikkeld in een linnen lijkwade en ligt op een draagbaar of draagplank.

Duurzaam koelen

Omdat bij een uitvaartcentrum de koeling al aan staat kost thuis koelen meer energie. Toch kan het fijn zijn om uw dierbare thuis op te baren.

Duurzaam plannen

Ik houd graag de afstanden zo kort mogelijk.  Vervoer heeft een grote impact op het milieu.

Duurzaam rouwvervoer

Soms is het mogelijk om bij rouwvervoer duurzame middelen in te zetten.

 • Voor kortere afstanden: de uitvaartfiets, loopkoets of paardenkoets.
 • Voor langere afstanden: Elektrische (rouw-)auto of de uitvaartbus voor overledene en nabestaanden

 

Duurzame rouwkaart

Een duurzame rouwkaart hoeft niet duurder te zijn dan een gewone rouwkaart. Voorbeelden hiervan zijn:

 • 100% gerecycled papier, ongebleekt papier van vezels die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen en een lichte papiersoort;
 • Digitale rouwkaart;
 • De gesproken rouwkaart;
 • Drukkerijen en uitvaartondernemers die zelf kaarten drukken kunnen bijdragen door het drukproces zo duurzaam mogelijk in te richten met het gebruik van een zuinige printer, milieuvriendelijke inkten en hervulbare tonercartridge.

Duurzame bloemen

Ook bij de keuze van bloemen kun je rekening houden met duurzaamheid. Bloemen van ver weg of bloemen die buiten het seizoen gekweekt moeten worden kosten extra energie en brandstof voor vervoer.

 • Bloemen uit eigen tuin of Nederlandse seizoenbloemen;
 • Minder bloemen, bijvoorbeeld niet iedereen een boeket laten meebrengen of iedereen 1 onverpakte bloem laten meebrengen;
 • Bloemen en boeketten zonder verpakkingen zoals plastic en geen steekschuim (oasis) in de boeketten gebruiken;
 • Kaarten in plaats van linten;
 • Geen bloemen van belangstellenden. Zet op de kaart het verzoek om in plaats van bloemen een donatie aan een goed doel te doen.

Duurzame catering

Ik kijk graag met u naar lokale leveranciers, streekproducten en producten van het seizoen. Indien er water geserveerd wordt, dan is kraanwater de meest duurzame keuze. Gebruik geen wegwerpartikelen zoals plastic bestek, plastic borden enz.

Duurzame grafmonumenten

Er zijn duurzame grafstenen uit eigen land of grafmonumenten van gebruikte grafstenen. Bij een gebruikte grafsteen wordt een dun laagje van de steen afgeslepen zodat de nieuwe tekst erop gezet kan worden of er wordt een nieuw ontwerp gemaakt van delen van eerder gebruikte grafstenen. Het meest duurzame alternatief is geen grafmonument of slechts een kleine aanduiding van hout.

Duurzame urn

Een duurzame urn is een urn die in Nederland vervaardigd is van natuurlijke materialen. U kunt voor een aarden urn kiezen (bij voorkeur aan de lucht gedroogde klei) of een urn van ongelakt binnenlands hout, het liefst met met FSC (of gelijkwaardig) keurmerk goede opties;
Voor de urn die wordt begraven is er de eco-urn, vervaardigd uit plantaardig materiaal. In 2 of 3 jaar wordt de urn volledig opgenomen in de natuur.

Helemaal niet duurzaam zijn ballonnen.

Ballonnen zijn echt heel schadelijk voor het milieu en vallen onder een no go voor duurzaamheid door het materiaal en productieproces.

Natuurbegraven

We zijn nog niet klaar met de discussie of natuurbegrafenis ook een duurzame uitvaart is. Belangrijk is de keuze met betrekking tot de kist, in de kist, op en om de kist en zo mogelijk ook met betrekking tot afstand en duurzaam vervoer. Soms is het niet duurzaam  om een natuurbegraafplaats te kiezen die ver weg ligt van het afscheid en condoleance.

Wat is duurzamer, begraven of cremeren?

Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Het is afhankelijk van bovengenoemde duurzame keuzes.

Duurzame asbestemming

Voor asbestemming zijn er allerlei producten. Prachtige producten om as in te bewaren. Er zijn producten die niet duurzaam zijn, vervaardigd van onafbreekbaar materiaal of van materiaal dat niet in Nederland is vervaardigd. Er bestaan ook producten die juist wel heel duurzaam zijn. Zoals houten urnen en bios urnen. Het mooie van de bios urn is dat je er nieuwe natuur (plant of heester) er voor terug krijgt.