Boek Condolé……. wátte?

Doodgaan en uitvaart uitgelegd aan kinderen.

In de praktijk maak ik geregeld mee dat ouders het lastig vinden om aan hun kinderen uit te leggen wat verlies is.

Praten over de dood is voor hen altijd een taboe geweest en dat wordt maar al te gemakkelijk doorgegeven aan de kinderen.

Zelf ben ik ervan overtuigd dat kinderen uit zichzelf nieuwsgierig zijn. Ze willen worden betrokken bij verlies, overlijden en het organiseren van de uitvaart. Ik neem graag de tijd om ouders ervan te overtuigen de kinderen te betrekken . De wijze waarop en in hoeverre de kinderen worden betrokken geven ze vaak al zelf aan. Mijn ervaring is dat kinderen vol zitten met vragen en ideeën.

Het boek Condolé….wátte spreekt mij direct aan omdat ik kinderen dit zo vaak hoor zeggen. Het is een handzaam voorleesboek dat ouders kunnen gebruiken wanneer kinderen te maken krijgen met verlies.

Het boek gaat over Anne die vaak samen met haar broertje Sam speelt bij hun lieve buurvrouw. Als die ziek wordt en overlijdt, gaan Anne en Sam mee naar de condoleance en de uitvaart. Anne heeft veel vragen die worden behandeld in de verschillende hoofdstukken. De liefste, Kapot, Verdrietig, Afscheid, Condolé…wátte en Dag buurvrouw Nel.

Ik bied de mensen die ik mag begeleiden graag dit boekje aan zodat ouders handvatten hebben om de kinderen te helpen met verlies.

Het boek is geschreven door Marcel Kalter en Lucy van der Weg.