Kosten

Kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de keuzes die jullie maken.

Op de site van verzekeraars en de consumentenbond staan de gemiddelde kosten voor een crematie of begrafenis genoemd. Op dit moment liggen de kosten tussen de € 7500,- en € 10.000,-

Begraven

Graven kunnen worden onderscheiden in algemene graven en particuliere graven. Bij een algemeen graf bepaalt de houder van de begraafplaats wie in dat graf begraven wordt. Deze graven worden vaak een huurgraf genoemd. Op een particulier graf is een uitsluitend recht gevestigd, waarbij de rechthebbende bepaalt wie in dat graf begraven wordt. Een particulier graf wordt ook wel een eigen graf, koopgraf of familiegraf genoemd. De grond blijft in eigendom van de gemeente en daarom is de benaming verwarrend. In Nederland geldt een termijn van grafrust van 10 jaar. Dit betekent dat een overledene gedurende tien jaar in het graf moet blijven liggen. Voor een particulier graf geldt dat de rechthebbende de termijn kan verlengen. Ook kunt u kiezen voor begraven op een natuurbegraafplaats zoals Den en Rust in Bilthoven. De kosten voor begraven zijn verschillend per gemeente.

Grafrecht
dit is de huurperiode van het graf

Begraafrecht
dit is het openen en sluiten van het graf

Algemeen onderhoud begraafplaats
dit betreft een meestal verplichte bijdrage in kosten van onderhoud van de begraafplaats.

Wat zijn nu de totale kosten voor een begrafenis?

Het is lastig te zeggen omdat de kosten sterk afhankelijk zijn van de door u gemaakte keuzes. Mijn ervaring is dat een begrafenis gemiddeld tussen de €7000,- en €11.000,- kost.

In Almere bedragen de kosten:

Een algemeen graf voor een volwassene bedraagt € 2033,- voor 10 jaar.

Een algemeen graf voor kind tot 12 jaar bedraagt € 1785,- voor 10 jaar.

Een particulier graf voor 2 volwassen personen bedraagt € 5015,- voor 20 jaar.

Een particulier graf voor 2 kinderen bedraagt € 2895,- voor 20 jaar.

De gemeente Almere is in deze kosten gemiddeld te noemen. Het duurst is begraven worden in de gemeente Leiderdorp en het goedkoopst is het in Midden Groningen.

Voor een particulier is een grafmonument (meestal een grafsteen) niet inbegrepen bij deze kosten. U kunt zelf een monument kiezen en laten plaatsen. Voor de vergunning van dit monument moet u nog wel betalen. In de gemeente Almere is dat € 85,-. Het monument blijft uw eigendom.

Voor een natuurbegraafplaats op Den en Rust zijn de kosten € 6885,- voor onbepaalde tijd.

Cremeren

De kosten voor cremeren zijn ongeveer gelijk in heel Nederland. In tegenstelling tot begraven waar de prijs die de gemeente vraagt voor de grond bepalend is voor de kosten.

De kosten voor een crematorium zijn gemiddeld  € 1800,-

Dit omvat voor een volwassene:

1 uur gebruik aula en 1 uur gebruik koffiekamer
Crematie
Bewaren van as gedurende 6 maanden
Verstrooien van as zonder nabestaanden
Mogelijkheid van de rechthebbende om de as op te halen in een neutrale asbus.

2Voor een kind onder de 18 jaar wordt meestal de helft minder gerekend. Er is de mogelijkheid om de tijd te verlengen, zowel van de aula als de koffiekamer. Dit kost € 115,- per kwartier. Soms wordt er een toeslag berekend voor het weekend of in de avond.

Plechtigheid buiten het crematorium

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om op een andere plek dan het crematorium afscheid te nemen, dat kan op een geliefde plek van de overledene zijn, zoals de waterlelie in Lelystad of het eksternest in Almere. Ik heb al wel eens een afscheid georganiseerd in het al leegstaande huis van de overledene.

Zonder gebruik te maken van de aula en koffiekamer en zonder aanwezigheid van de familie zijn de kosten voor een crematorium € 800,-. Mét aanwezigheid van de familie, ter begeleiding van de overledene naar de crematieruimte komt daar gemiddeld € 250,- bij.

Door de toename van deze manier van afscheid nemen zijn er kleinschalige crematoria ontstaan waar geen aula of koffiekamer is. Wel is er de mogelijkheid om met 20 personen afscheid te nemen in de familiekamer. De crematie zonder familie kost € 520,- met afscheid in de familiekamer komt daar € 250,- bij. Er is ook de mogelijkheid om de overledene te begeleiden naar de crematieruimte die vaak elegant zijn ingericht. Hiervoor wordt € 250,- extra gerekend. Dit is vaak een goedkopere manier van cremeren. 

Mijn ervaring is dat een crematie gemiddeld tussen de €4000,- en €8000,- kost.

De keuzes die zowel bij begraven als cremeren gemaakt moeten worden

 • Wordt er gekozen voor een thuisopbaring of voor een opbaring in een uitvaartcentrum. De kosten hiervan kunnen variëren van € 500 tot € 1.000;
 • Welke kist wordt gekozen. Kisten zijn er vanaf € 300 tot € 5.000;
 • Hoeveel rouwkaarten worden verstuurd. 25 of 150 stuks? De prijs kan dan variëren van € 125 tot € 450;
 • Zijn er dragers gewenst. Per drager betaal je al gemiddeld € 100;
 • Wordt er gekozen voor een rouwadvertentie. Voor plaatsing in een lokaal of regionaal medium zijn de gemiddelde kosten €200 tot € 500, maar een rouwadvertentie in een landelijk medium kan oplopen tot € 2.000;
 • Wordt de aula van de begraafplaats gehuurd. Wordt een favoriete horecalocatie afgehuurd of vindt er een afscheidsdienst plaats in de kerk. Ook hier kun je denken aan kosten van € 500 tot € 1.000;
 • Is er liturgie; reeks van gebeden, handelingen en gezangen na elkaar waaruit een kerkdienst bestaat. 100 of 300 stuks? Kosten: € 200 tot € 600;
 • Is er live muziek tijdens de afscheidsplechtigheid. Deze kosten liggen tussen € 450 en € 2.000;
 • Is er koffie/thee met cake óf een uitgebreide catering met wijn, bittergarnituur en broodjes met soep. Deze kosten variëren van € 5 tot € 15 per persoon;
 • Is er een rouwauto en zijn er volgauto’s of is er een uitvaart bus. Staatsievervoer varieert van € 250 tot € 1.500;
 • Welke en hoeveel rouwstukken zijn gewenst door de naaste familie. De prijzen per rouwstuk variëren van € 50 tot € 500.

Meerkosten voor een andere vorm van verstrooiing van de as kunnen zijn:

€  75 -> op het terrein van het crematorium – met familie
€  75 -> op zee vanaf een boot – zonder familie
€ 145 -> per vliegtuig – zonder familie

Verstrooiing van de as kan ook geschieden vanaf een boot in aanwezigheid van nabestaanden, bijvoorbeeld op het IJsselmeer. De kosten hiervoor zijn op aanvraag.

Wat is het aannametarief van de uitvaartondernemer voor het regelen, voorbereiden en uitvoeren van de uitvaart?

Deze kosten kunnen variëren van € 1.965 tot € 3.000. Dit is mede afhankelijk van het aantal uren dat nodig is voor het regelwerk, de totale organisatie en de uitvoering van desbetreffende uitvaart.

Om u te helpen bij het maken van uw keuzes die passen kunt u vrijblijvend een afspraak maken met mij. Ik kan uw gids zijn in een tijd waarin door emoties de keuzes die gemaakt moeten worden zwaarder zijn. Ik kan u op maat adviseren omdat ik als zelfstandige uitvaartbegeleider onafhankelijk ben. Samen kunnen we uw keuzes op papier zetten en ik maak een begroting voor u. Zo heeft u een duidelijk overzicht in de kosten voor de uitvaart die bij u past.

Marianne van Bennekom

Purper Uitvaartzorg
T: 036 525 0389

Budgetuitvaarten

Ik ben uw gids wanneer u een dierbare verliest.

Neem vrijblijvend contact met mij op.

Over mij

Een aantal jaren geleden vond ik dat het tijd werd om de wereld van zakelijkheid en prestatiedrang achter mij te laten en mijn hart te volgen. Door eigen rouwervaringen in het verleden wist ik dat ik behoefte had aan begeleiding bij het afscheid nemen van een geliefd persoon.

Lees meer...

Contactgegevens

Purper uitvaartzorg
KvK: 72847271

T: 036-5250389
E: vraag@uitvaartflevoland.nl

Praktische Informatie

Algemene voorwaarden