Corona en Afscheid Alsnog

floriografie

Afscheid Alsnog bij het overlijden van een coronapatiënt

Vanochtend werd ik gebeld door een dochter. Haar vraag was: “Wat kan er eigenlijk nog wel georganiseerd worden als mijn ouders nu overlijden?” Het is een terechte vraag, waar veel mensen een antwoord op willen hebben. De coronacrisis brengt onzekerheden met zich mee en een uitvaart kan niet meer plaatsvinden zoals voorheen. Maar wat mag dan nog wel?

In deze bijzondere tijd hebben we te maken met een aantal regels, waardoor de manieren om afscheid te nemen beperkt worden. Per dag kunnen die regels aangepast worden en daarom is het moeilijk om aan te geven wat wel of niet kan/mag. (https://uitvaartflevoland.nl/2020/03/18/covid-19-maatregelen/).

In ieder geval is het voor mij belangrijk om te weten of iemand is gestorven aan COVID-19 of niet. Ook zal ik de vraag stellen of er iemand van de familie is besmet. Wanneer iemand is overleden aan COVID-19 en de familie heeft gewaakt, dan is de kans natuurlijk groot dat die familieleden ook besmet zijn.

Coronapatiënt of niet, het afscheid moet hoe dan ook recht doen aan de overledene. Het prikkelt mijn creativiteit om hier samen met de nabestaanden voor te zorgen. Het kan bijvoorbeeld door bij de rouwkaart iets mee te sturen waarop geschreven of getekend kan worden en tijdens het afscheid plakken de nabestaanden dit op de kist. Of denk aan het noemen van de namen van de mensen die niet kunnen/mogen komen.

“Wie mag er komen naar de uitvaart en wie niet? En gaat dan de familie voor of zijn de hele goede vrienden die altijd samen met mijn ouders kaarten ook welkom?” vroeg de dochter mij. Op dit moment mag een afscheid (nog) plaatsvinden met 30 personen. Wie er uitgenodigd wordt, is een afweging die de nabestaanden moeten maken. Dat is echter wel lastig en kost tijd, maar het is helaas niet anders. Desondanks is het absoluut niet zo dat een afscheid met weinig mensen minder impact heeft. Dat kan juist heel intiem en mooi zijn. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om mensen die niet kunnen komen te betrekken bij het afscheid. Samen bedenken we een ritueel dat past bij jullie.

“Weet u wat ik het moeilijkst vind?” zegt de dochter, “dat niemand mij mag aanraken om te troosten. Ik heb zo’n behoefte aan een arm om me heen.” Mijn hart breekt als ik dit hoor. Aanraken kan niet, een arm om iemand heen wordt sterk afgeraden (tenzij je in één huishouden woont). We moeten naar troost zoeken op andere manieren. Hier komt het Afscheid Alsnog van pas, een dienst voor wie geen afscheid kan nemen zoals gewenst. Je hebt maar één kans om goed afscheid te nemen, al moeten we in deze tijd op zoek gaan naar alternatieven.

Als het afscheid niet helemaal past bij jouw gevoel, weet dan dat er mogelijkheden zijn. Iedereen verdient het om op een passende manier afscheid te nemen. Ritueelbegeleider Gérard Pillen bespreekt graag de mogelijkheden met je. Na de periode van afstand houden en thuisquarantaine help ik jullie uiteraard met een Afscheid Alsnog dat past bij jullie.

Marianne van Bennekom

www.uitvaartflevoland.nl

T 06 130 300 86