Corona maatregelen en toch een afscheid dat past.

Maatregelen

Afgelopen week zijn de maatregelen in verband met het corona virus weer wat verruimd. Toch zullen we steeds rekening moeten houden met deze regels.

Op dit moment mogen er 100 mensen bij een afscheidsbijeenkomst aanwezig zijn wanneer de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Dit houdt in dat op veel locaties met minder mensen dan 100 personen men bij elkaar kan zijn.

Impact

Ik merk dat nabestaanden het moeilijk vinden om een keus te maken wie mag er nu wel komen en wie niet. Als de keus eenmaal gemaakt is blijkt het vaak goed te voelen om met een paar mensen te zijn die heel dicht bij de dierbare overledene stond. Het afscheid wordt als intiem en persoonlijker ervaren. Voor de mensen die niet bij het afscheid kunnen zijn is er de mogelijkheid om via een live-stream verbinding me te kijken.

Afgelopen week heb ik een familie mogen begeleiden waarvan de dierbare overledene in een zorginstelling verbleef. Normaal gesproken konden we in de zorginstelling op de kamer opbaren. Nu vanwege de maatregelen werd dat niet toegestaan. Omdat de nabestaanden gesprekken hadden gevoerd over het naderend overlijden wisten ze heel goed welke wensen er waren. En wat voor allemaal belangrijk was. Voor hen was het idee om hun dierbare niet in een huiskamer te kunnen opbaren en daardoor niet aan de wensen te kunnen voldoen niet acceptabel.

Mogelijkheden

Mijn werkwijze als gids komt dan volledig tot zijn recht. Nadenken over een alternatief voor opbaren thuis zette de deur open om naar andere mogelijkheden te kijken. Ik kon hen verschillende locaties tonen waar opgebaard kan worden in een 24 uurs kamer. Dat is een huiskamer waarvan u de sleutel heeft en op elk moment van de dag of nacht naar binnen kunt. U kunt helemaal zelf kiezen wanneer en hoe lang u bij uw dierbare overledene wilt zijn. Alle dagen tussen het overlijden en de afscheidsceremonie is deze familie op elk moment dat voor hen paste bij elkaar geweest.

Ook het afscheid op de dag van de crematie werd met 25 personen op informele wijze vorm gegeven. Er was koffie en thee en een gevulde koek. Ook kon men kon nog even alleen zijn in de 24 uurs ruimte.  Iedereen mocht wat zeggen en daarvoor hoefde men niet naar voren te komen. Blijf lekker zitten als dat beter voelt. De mensen zaten om de dierbare overledene heen en ik nodigde uit om te spreken. Uit alle hoeken kwamen verhalen. Het was een intiem passend afscheid.

Wilt u ook geheel vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?

Bel mij om een afspraak te maken

036 525 03 89

06 130 300 86.

Zorg goed voor elkaar.

Marianne van Bennekom

Purper uitvaartzorg www.uitvaartflevoland.nl