Dankbaar voor mooie reacties

Als ik na afloop van een uitvaart van de familie hoor “dit is precies zoals hij/zij het had gewild” raakt dat mij elke keer weer. Ik luister in de week voor de uitvaart naar de verhalen over de overledene en ga met passie en gevoel aan het werk om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. Ik ga – samen met de naasten – altijd op zoek naar een uitvaart die past bij het leven van hun dierbare overledene. In het nagesprek met de nabestaanden hoor ik geregeld terug dat ik rust uitstraalde en dat er genoeg tijd was om afscheid te nemen. Vaak komt er dan tijd na de uitvaart online recensie waarin de tevredenheid van de nabestaanden opnieuw wordt bevestigd.

Daar ben ik altijd erg dankbaar voor. Afgelopen week kreeg ik deze app van de echtgenoot die ik mocht begeleiden:

“Ik krijg zoveel mooie en lieve reacties van de aanwezigen over de gehele tijd die de plechtigheid duurde. Veel lof gaat naar jou en hoe je alles hebt georganiseerd maar de meeste reacties gaan over hoe mooi je onze woorden hebt vertaald. Het aandenken, dat je samen met ons hebt bedacht krijgt voor veel mensen een speciale plek. Marianne ik hoop jij nog veel mooie uitvaart mag verzorgen want je bent heel waardevol voor ons geweest.”

Of deze van een schoondochter na een uitvaart die ik met mijn collega Carolien heb verzorgd:

“Wij zijn allemaal thuis na een emotioneel maar ontzettend mooi afscheid. We hebben allemaal een heel goed gevoel over en dat is mede aan jullie begeleiding en inzet te danken. Heel erg bedankt namens de hele familie”.

Door deze reacties weet ik dat ik ervoor heb gezorgd dat het klopte en paste. Ik krijg hiervan energie om, de volgende keer dat iemand mijn hulp inroept om een uitvaart te begeleiden, weer met dezelfde passie te werk te gaan.

Daarnaast zijn ook voor mijn zicht op het internet (Google) zijn online recensies erg belangrijk.

Deze reacties, bijvoorbeeld via Google of T rustoo , laten de waarde /beoordeling van mijn begeleiding zien vanuit de ogen van de families die ik heb bijgestaan. Mensen die op zoek zijn naar een uitvaartbegeleider die bij hen past, krijgen hierdoor inzicht in mijn werkwijze. Een prachtig online uithangbord voor het werk dat ik doe!

Marianne van Bennekom