Begraven of cremeren

De keus om je lichaam na overlijden te begraven of cremeren is een heel persoonlijke

Vroeger werd begraven vooral ingegeven vanuit het geloof. Nu kiezen mensen ook uit andere overwegingen voor begraven. Als er bijvoorbeeld een familiegraf is, kiest men ervoor om dierbaren te herenigen. Soms is het troostend voor nabestaanden om een plek te hebben waar de overledene is.

We hebben in Nederland verschillende soorten graven:

Algemeen graf, dat is een graf waarin meerdere mensen begraven worden. Dit gebeurt op volgorde van binnenkomst. Je herkent deze graven aan de meerdere (vaak 3) kleine stenen die op het graf liggen. De wettelijke grafrust is bepaald op 10 jaar. Na 10 jaar zal het graf geruimd worden. De stoffelijke resten kunnen eventueel nog herbegraven worden. Deze graven zijn een stuk goedkoper dan particuliere graven. De nabestaanden hebben geen zeggenschap over wie er in het graf begraven worden.

Particulier graf, dit is een graf waarop de rechthebbende het recht heeft en die bepaald wie er in het graf wordt begraven. Ook hoe het graf eruitziet en welk monument er op het graf gezet wordt bepalen de nabestaanden samen met de begraafplaats eigenaar. Ook hier geldt een wettelijke termijn van 10 jaar grafrust. De rechthebbende van het graf kan na deze periode verlengen.

Natuurbegraafplaats, dit is een graf in de natuur, er is sprake van oneindige grafrust. Deze graven worden niet geruimd. De nabestaanden krijgen coordinaten van de plek waar uw dierbare begraven wordt. Er mag geen monument geplaats worden. Vaak is er wel een boomschijf met de naam van de overledene de plek begraafplek zichtbaar. Deze graven zijn een stuk duurder maar er zijn geen extra kosten aan verlengen van het graf.

Cremeren

In 1914 vindt de eerst crematie plaats in Nederland. In de bronstijd werd er al gecremeerd maar wanneer het Christendom in Nederland na de Middeleeuwen belangrijker wordt mag men om religieuze redenen niet meer cremeren. Op dit moment vinden er meer crematies plaats in Nederland dan begrafenissen. Sommige mensen vinden het definitieve van cremeren prettig, anderen vinden het schoner. Cremeren is vaak goedkoper dan begraven.

Wil je meer weten over de verschillende opties voor begraven of cremeren in Flevoland, of vrijblijvend een wensengesprek aanvragen? Neem dan contact met ons op via: vraag@uitvaartflevoland.nl of 036-5250389

 

Ik ben uw gids wanneer u een dierbare verliest.

Neem vrijblijvend contact met mij op.

Over mij

Een aantal jaren geleden vond ik dat het tijd werd om de wereld van zakelijkheid en prestatiedrang achter mij te laten en mijn hart te volgen. Door eigen rouwervaringen in het verleden wist ik dat ik behoefte had aan begeleiding bij het afscheid nemen van een geliefd persoon.

Lees meer...

Contactgegevens

Purper uitvaartzorg
KvK: 72847271

T: 036-5250389
E: vraag@uitvaartflevoland.nl

Praktische Informatie

Algemene voorwaarden